Skanderborg-Århus 1998

Hvorfor køre den lige vej, når man kan ro en omvej?

Ja, det kan man faktisk! I juli 1998 måned roede to 4'ere turen gennem Skanderborgsøerne, Tåning Å, Mossø, Silkeborgsøerne, Gudenåen, Randers Fjord og rundt om Djursland. Det blev en uforglemmelig god tur. Nok gik dagene mest med at sidde og rokke frem og tilbage på et rosæde, men de var samtidig fyldt med masser af gode oplevelser. Og vi var på forhånd indstillet på, at det ikke skulle være en langtur med alt for sene aftener og soven længe om morgenen; det var der simpelthen ikke tid til med et gennemsnit på 50 km. roning pr. dag.

Projektet startede for et års tid forinden - vi havde hørt om roere, der tidligere havde gjort det, og så måtte vi jo også kunne gøre det, i det mindste gøre et forsøg på det, for turens succes ville i høj grad afhænge af, om vinden ville være os barmhjertig. Den skulle gerne forblive rolig, helst i vest de første par dage for så senere på ugen at dreje mod øst/sydøst, egentlig aller helst at lægge sig eller være 'svag fra skiftende retninger'; for turen omkring Djursland over til Århus kunne nemt lammes af for kraftig vind.

Med disse præmisser fik vi sammensat bådhold, kredset os ind på en uge i juli, hvor vi alle kunne gøre forsøget, og kontaktede de roklubber på ruten, vi gerne ville overnatte i. Bådene Delfin og Mjølner blev udset til at føre os sikkert gennem vandene, og bådholdene kom til at se således ud:
 • Delfin: Thomas Greve, Hanne Jacobsen, Birgit Østergaard, Søren Sprogøe, Erik Corry og Dorthe Lysebjerg.
 • Mjølner: Ann Bishoff, Rikke Nordmann, Camilla Coff, Christian Petersen, Michael Troelsen, Peter Person og Morten Spring.
 • Vi måtte - for at 'kabalen kunne gå op' - lave nogle udskiftninger i bådholdene i Randers, således at Dorthe Lysebjerg afløste Birgit Østergaard, Peter Person afløste Ann Bishoff og Morten Spring afløste Camilla Coff.

  Hvordan forløb turen så? Joh, søndag d. 12. juli hen på aftenen gik startskuddet: der pakkede vi de to både og kørte dem til Skanderborg Roklub, hvorfra turen skulle begynde næste morgen. Vi lagde bådene klar ved søbredden, tjekkede de sidste ting og gik tidligt til køjs. Kl. 0826 lagde vi - forventningsfulde og med lidt sommerfugle i maven - fra pontonen ved Skanderborg Roklub. Og efter to overbæringer, en sluse-tur og ca. 60 km's dejlig roning i regn, blæst og såmænd også lidt sol kunne vi lægge os til ro på en dejlig stubmark ved Sminge Sø, lidt nord-øst for Silkeborg. Regnen prikkede allerede på teltdugen ved 6-tiden den næste morgen, men vi ignorerede den og sov videre til kl.7, hvor den så til gengæld også havde tiltaget til vedvarende regn. Det var et langt og sjovt nok vådt stræk til Tange Sø, til gengæld tog overbæringen ved Tangeværket kun to-tre timer... Så det var nogle meget trætte roere, der ankom til Randers Roklub hen under aften. Her sagde vi farvel til Ann, Camilla og Birgit og tog imod Peter, Morten og Dorthe.

  Med de let ændrede besætninger roede vi ud gennem Randers Fjord den næste formiddag, spiste frokost i Udbyhøj Havn, og satte kursen sydpå, mod Fjellerup Strand på nordsiden af Djursland, hvor Thomas havde sørget for husly. Torsdagens mål var at nå Grenå - vinden var stadig i vest, så turen rundt om nordspidsen af Djursland forløb uproblematisk. I dejlig solskin kunne vi ro forbi den smukke kyst ved Sangstrup Klint, høje kalk-aflegringer, som går helt ud i vandet. Lidt over middag ankom vi til Grenå Roklub og blev modtaget af de lokale roere.

  Til gengæld begyndte problemerne at melde sig; brugte håndled, muskler og baller. Og vi måtte have et mindre krisemøde om hvad vi skulle gøre - vejrudsigten for torsdag lød på let til jævn vind fra syd drejende mod sydøst og tiltagende i løbet af dagen. Med andre ord lugtede det af en 'indeblæsning' i Grenå, hvis vi var uheldige. Derfor ville det være en stor fordel at komme videre hurtigst muligt - så vi diskuterede, om vi skulle ro videre straks, hen på aftenen, tidligt næste morgen eller næste formiddag. Det endte med den beslutning, at vi skulle hvile ud i Grenå og tage afsted kl 0800 næste dag og se, hvad der skete.

  Fredag morgen var lidt af en gyser: op kl. 0600, pakke, spise, gøre rent - og så afsted ud af Grenå Havn i....blikvand! - det var et fantastisk syn! Vi håbede på at kunne nå omkring Hassenør og over til Draget, hvor vi havde tænkt os at overnatte. Efter at Peter havde været til kaffeslabberas på "Black" (en stor sten ved Jernhatten), tog Mjølner en afstikker til Hjelm, denne sagnomspundne ø. Vi traf ikke Onkel Erik denne gang, men talte med nogen, der kendte ham... og efter et kvarters visit satte vi igen kursen mod fastlandet - vi skulle gerne nå Draget og møde Delfin inden det blev for sent og vinden, som lovet, skulle friske op.

  Og så skete det: én eller anden lettere vanvittig person i Mjølner fik den fik idé, at vi skulle ro hjem til Århus samme aften. For vejrudsigten havde lovet jævn til hård vind fra sydvest lørdag, og dét er lige den perfekte forudsætning for at 'blæse inde' på Draget. Som forslået, så gjort - efter aftensmad på Draget roede vi afsted, og vi aftalte, at skulle det vise sig, at vi var for trætte til at ro hele vejen hjem, kunne vi gå i land på den anden side af Helgennæs og slå lejr for natten. Vi kom omkring Sletterhage, skiftene begyndte at føles lange, ballerne ømmede sig, kriserne kom og gik, men humøret var højt, så vi fortsatte mod Århus.

  Men så kom regnen og blæsten. Det friskede op fra syd-øst, bølgerne voksede efterhånden som lanternen fra Skødhoveds Landingsplads forsvandt i mørket og Århus' skyline nærmede sig. Her var det så, man i mørket hørte kommandoen "det' vel, se til, at årebladet er vendt rigtigt!". Godt gennemblødte og brugte gled vi ind gennem havneindsejlingen og gik på land - fem dage og 320 km efter at vi havde skubbet fra pontonen ved Skanderborg Roklub. Og en uforglemmelig oplevelse rigere. Om vi gør det igen? Måske - for hvorfor køre den lige vej, når man kan ro en omvej?

  Michael Troelsen